Цените на петрола в сряда сутринта растат след вчерашния спад до тримесечни минимуми. Това се дължи основно на неочаквания спад на запасите в САЩ и положителни оценки за изпълнението на пакта за съкращаване на добива.

Сутринта цената на фючърсите за сорта Brent се покачи с 1,37 процента до $51,62 за барел.

Американският еталон WTI в същото време се търгува по $48,49 за барел, с 1,61 процента повече от края на вчерашната сесия.

Запасите от суровината в САЩ през миналата седмица са се съкратили с 531 хиляди барела до общ размер 529,1 милиона, показват данните на Американския институт по петрола (API). Наблюдателите очакваха ръст на запасите с 3,7 милиона барела.

Стоковите запаси от бензин и други дестилати също са се понижили по-силно от прогоните.

Официалната статистика на Управлението за енергийна информация EIA) ще бъде огласена по-късно днес.

Във вторник следобед цените на петрола се сринаха до тримесечни минимуми, след като от ОПЕК съобщиха за запазващ се ръст на световните запаси и увеличение на добива в Саудитска Арабия.

За да успокои обстановката и разсее съмненията, министърът на енергетиката в Риад обясни, че на практика доставките от Саудитска Арабия през последните два месеца практически не се е изменила и остава в рамките на приетите от ОПЕК ангажименти.

Положителна оценка от Goldman Sachs за придържането на страните от картела към споразумението за съкращаване на производството също даде подкрепа на котировките. Според анализаторите на водещата инвестиционната банка, балансът на световния пазар продължава да се възстановява и през следващия месец търсенето на петрол най-после ще изпревари предлагането.