За периода януари-март 2009 г. у нас е реализирана продажба на безалкохолни напитки в размер на 308 млн. литра.

Това е с 3 млн. литра или 1% по-малко сравнено със същия период на миналата година, съобщиха от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

Отчетеният спад е първи от 1997 г. насам по този пише Money.bg.

При бутилираните води продажбите са по-ниски с 2%.

Потреблението на натурални минерални води е намаляло с 3%, на трапезните води с 5%. Единствено при водите, предлагани за системите топла/студена вода има ръст от 5%.

При газираните напитки потреблението е повишено с 2%.

В резултат от ръст на продажбите в напитките в категория "лайт" - 19%, следван от напитките в групите "портокалови" с 6%, "колови" - 3%, "тоник и битери" с 2%.

Напитките в останалите групи са с отрицателен знак. Ръстът при газираните напитки се дължи на по-високите продажби на разфасовките предназначени за домашна консумация над 2,0 литра.

При негазираните напитки е отчетен спад с 4%. Продажбите на напитки от групата "тихи с ниско плодово съдържание" са намалели с 7%.

Ръст от 3% има при разтворимите напитки. При натуралните сокове и нектари потреблението е по-ниско с 3% сравнено със същия период на предходната година. Реализирани са натурални сокове и нектари в размер на около 20 млн. литра, което е с близо 1 млн.литра по-малко.

Голяма част от компаниите пуснаха на пазара нови асортименти нектари с плодово съдържание между 25% и 80%. Расте разнообразието от опаковки и разфасовки предназначени както за домашна консумация, така и за "студения пазар".

В групите "студен чай" и "спортни & енергийни" напитки потреблението е увеличено съответно с 12% и 2%.

Очакванията са, че консумацията на тези напитките ще се задържи с най-висок ръст и в края на годината ще бъде с 7-8% по-голяма от предходната.

Въпреки лекия спад в потреблението на безалкохолни напитки през първите три месеца очакванията за годината са общата консумация да достигне нива над 1850 милиона литра или с около 2% ръст в повече от предходната година. Така потреблението на глава от населението може да достигне 244 литра или с 2 литра повече от 2008 г.