Потреблението на безалкохолни напитки у нас продължава да расте, като през първото тримесечие на 2008 г. то се е увеличило с 11%, съобщиха от пресцентъра на Българска стопанска камара, цитирани от money.bg.

Това са 32 млн. литра повече от предходната година.

При бутилираните води потреблението се е повишило с 12% или 14 мил. литра повече от миналата година. Консумацията на натуралните минерални води е нараснала с 13%, а на водите, предлагани в обществения сектор в галони 19,4 литра с 7%.

Продажбите на газирани напитки са увеличени с 9%. Тава е с 10 мил.литра в повече от 2007 год. Засилен е интересът към напитките "лайт", при които се отчита ръст от 18%. С 12% е нараснала консумацията на напитки тип "кола", а с 7% на напитките тип "портокал". Увеличен е делът на продажбите на напитки в разфасовки от РЕТ по-големи от 2,0 литра.

При негазираните напитки - с ниско плодово съдържание, разтворими и разреждащи се, потреблението за първите три месеца е нараснало с 6%, като при тихите негазирани напитки увеличението е с 8%. Все повече фирми се ориентират към предлагането на продукти с плодово съдържание, на напитки с добавени витамини, а така също на плодови напитки, специално приготвени за деца.

С 17% е повишено търсенето на натурални плодови сокове и нектари. Това е с близо 3 мил.литра повече от предходната година и се дължи изцяло на продукти произведени в България. В този сектор иновациите и разнообразието са най-голями. За първи път българска компания пусна на пазара плодови сокове, пълнени асептично в РЕТ опаковки.

В групите на напитките "студен чай" и "енергийни & спортни" увеличението за тримесечието е съответно 34% и 26%. Голямото разнообразие и атрактивните цени на продукти, пускани на пазара от български производители, предизвикват повишения интерес към тези групи напитки. Те са с най-малък пазарен дял, но с най-изразена динамика на потребление.

Проучванията за първите три месеца дават основания за очаквано потребление в края на годината на близо 1820 млн. литра. Тази прогноза би означавала потреблението на глава от населението да достигне 240 литра или нарастване с 22 литра в сравнение с 2007 г.

В резултат на засиления контрол по въвеждането на системите за безопасност на храните и по спазването на хранителното законодателство броят на фирмите, произвеждащи напитки продължава да се редуцира.

Повече от 270 фирми, които не са покрили стандартите за безопасност на храните, са подали молби за снемане на регистрацията и прекратяване на дейност в периода 2006-2007г.