Успешното усвояване на парите от еврофондовете ще бъде буфер за нашата икономика в условията на криза.

Това каза вицепремиерът Меглена Плугчиева пред експерти от новите държави-членки на ЕС.
Вицепремиерът изслуша техния опит при изпълнението на програмите на ЕС.

В последните шест месеца правителството работи на пълни обороти при управление на предприсъединителните и оперативните програми на ЕС, обясни Плугчиева.  

За първите 18 месеца след присъединяването на страната ни, България е сключила договори по европейските програми на стойност около 46 млн. евро, а от юни до края на ноември тази сума възлиза на повече от 800 млн. евро, съобщи виципремиерът.

Въпреки положените усилия през последните няколко месеца, заради проблеми и грешки от предходни периоди, според обяснението на Плугчиева, Еврокомисията отне акредитацията на изпълнителните агенции на програма ФАР.

По предприсъединителните програми България има ресурс да получи 3 млрд. евро, а по оперативните програми 12 млрд. евро за периода 2007 - 2013 година и затова вниманието ни е насочено в тези програми, каза вицепремиерът.

През последните няколко месеца са предприети редица мерки за повишаване на административния капацитет, обучението на кадрите и на контрола, както и за повишаване на прозрачността при управлението на оперативните програми.

Този прогрес е добър, но ние сме далеч от желания максимум, заяви още тя.

Според нея, децентрализираната система за управление на европейските средствата у нас има дефекти и показва слаби места.

Плугчиева поиска от експертите, участници в конференцията, да споделят с българските си колеги не само успехите си, но и грешките, които са направили.

Тя посочи пред експертите, че за първите 6 месеца на годината в България има ръст от 7,1 на сто на брутния вътрешен продукт, а страната има излишък в държавния бюджет.