Предните правителства са допуснали сериозна грешка като не са актуализирали цените на винетките всяка година с по около 5 лв., което щяло да е справедливо за обществото, за да не се налага по-сериозна актуализация както в момента с около 8 лв. на месец.

Това коментира регионалният министър Лиляна Павлова пред БНТ във връзка с поскъпването на винетките.

Тя допълни, че България е сред малкото страни в Европа, в които няма пътен данък, а само винетка. „В Германия например има винетки само за някои пътища, но там всички шофьори плащат пътен данък”, отбеляза Павлова.

По думите й правителството също е можело да въведе пътен данък, запазвайки ниските цени на винетките, но това щяло да доведе до много по-високи такси за ползване на републиканската пътна мрежа. „Подходихме изключително сериозно и избрахме по-социалния и достъпен модел”, категоричен бе регионалният министър.

Цената на винетката в България е много ниска, смята бивш вицепремиер

Цената на винетката в България е много ниска, смята бивш вицепремиер

България е на 102-ро място в света по качество на пътищата

Павлова подчерта, че няма как да искаме качествени и добри пътища, ако нямаме достатъчно средства. „Знаем как се изразходва всеки лев от събираните от винетки до момента над 200 млн. лв. годишно, но те са крайно недостатъчни, за да поддържаме пътищата през зимата и да ги ремонтираме основно. И сега държавата дотира с още толкова, за да имаме това ниво на пътищата”, каза още Павлова и допълни, че годишно са нужни около 600-700 млн. лв., за да имаме нормални пътища.

Тя подчерта, че новите винетки са законни и всички процедури по обнародването в Държавен вестник са спазени в законовите срокове. „Няма как да публикуваме графичния дизайн на новите винетки, защото те са секретни, ценни книги, и давайки предварително графиката, рискуваме да се фалшифицират”, обясни още Павлова.

Този риск ще отпадне с въвеждането на новата електронна система за тол-такси и винетки, които ще са и по-справедливи за обществото.

ВАС обяви, че основание за дело няма и всичко е публикувано законово. Няма връщане назад и всичко е в сила. 2 млн. винетки са в пазарската мрежа”, категорична беше тя.

Министърът напомни, че по линия на социалното подпомагане държавата е раздала 190 000 безплатни винетки за 2016 г., от които няма средства за реинвестиция в пътища.

По отношение на строителството на АМ „Хемус” и обществените поръчки за избор на фирми-изпълнители, министърът обясни, че са проведени ясни процедури, съгласно изискванията на закона и за икономически най-изгодна оферта.
Припомняме, двата лота на продължението на "Хемус" от 62 км ще струват 778 млн. лева.

„Това са големи консорциуми и не смятам, че трябва да се търсят нюанси”, поясни Павлова. По думите й сега по-важното е да се вземе решение дали можем да започнем строителство, защото условието, което е заложено, е да има осигурен финансов ресурс.