Надяваме се това отваряне да не е за малко и пак да ни затворят. Това заяви пред БНР председателят на Българската асоциация на ритейл центровете Манол Гойгаджиев относно ефекта от отварянето на моловете.

По негови думи нещата са се задвижили в положителна насока, тъй като повечето от магазините работят от 10.00 до 21.00 часа, а също има и човекопоток. Той заяви, че засега от бранша не виждат притеснения.

Според Гойгаджиев обаче е имало неравнопоставеност между тях и търговските центрове, които не са били затворени.

"При нас мерките дори се спазват повече, като охрана, която следи за дезинфекция, маски, движение в една посока, ние имаме възможност и да вкарваме чист въздух в обектите, докато това в големите магазини няма как са се случи", изтъкна той и добави, че вече има фирми, които са затворили в моловете, зимната продукция е останала и сега за един месец трябва да се реализира, което обаче е изключително трудно.

КЗП проверява спазват ли се мерките в моловете

КЗП проверява спазват ли се мерките в моловете

Извършени са проверки в три града

По негови думи всеки търговски център има различни правила дали трябва да намали наемите на търговците. Индивидуалният подход се дължи на това, че при някои е имало спад от 20 - 30%, докато при други - не. Затова и отстъпките за наемите са различни за различните магазини.

Гойгаджиев не изключва да има още намаления на наемите, тъй като не се знае какви ще са резултатите от първата отворена седмица.

Запитан дали общините са намалили годишните такси за смет на моловете, той посочи, че още при първото затваряне са изпратили такова запитване до всички общини с търговски центрове. Някои отговори са били отрицателни, а други дори не са отговорили, позиция няма и от Столичната община.

Моловете и фитнесите отново отварят врати, но при строги мерки

Моловете и фитнесите отново отварят врати, но при строги мерки

Работата си възобновяват още кината, танцовите, музикалните и творческите школи

Гойгаджиев обясни, че моловете не могат да участват в програмите за подпомагаме на малките и средни предприятия от държавата, защото се водят големи фирми. Те нямат и забавяне на плащането на такса смет и за миналата година.

По тази причина от Асоциацията настояват за намаляване на тази услуга, напомняйки, че са вложили милиони за спазване на противоепидемичните мерки още от началото на пандемията, а техният бизнес е бил спиран.