Да се намали цената на водата за напояване, предоставяна от „Напоителни системи" ЕАД, които са на пряко подчинение на министъра на земеделието и продоволствието, и да се облекчат административните процедури за изграждане на сонди за добиване на вода за напояване.

За това настоява Съветът на българските аграрни организации (СБАО), който обединява 12 национални и браншови организации.

Тази година водата за напояване се е покачила повече от два пъти и вече е 0,19 лв.(без ДДС). За сравнение през миналата година те е била 0,08 лв. (без ДДС), посочват от Съвета на аграрните организации.

Намаляването на цената е едно от конкретните исканията на Съвета за спешни мерки от страна на българското правителство за предотвратяване на неблагоприятните тенденции от сушата,

Предвид трайното климатично затопляне е необходимо да се предприемат превантивни действия в дългосрочен план, които да защитават производителите от рисковете на природата. Затова и Съветът предлага своевременно да започне работата по създаване на Фонд за гарантиране на щетите от природни бедствия, непокривани от застрахователите. Идеята е фондът да се финансира чрез 80% държавно участие и 20% участие на самите производители.

Една от формите за включване на държавата в този фонд би могла да бъде чрез лихвите, формирани по дългосрочните кредити, предоставени от Държавен фонд „Земеделие" на земеделските производители, уточняват от СБАО.

Ако предложението се приеме, годишно във фонда биха могли да постъпват 2,4 млн. лв. С натрупаните средства ще се покриват щетите на земеделските производители, които имат над 25% загуби от сушата, а не както през тази година компенсация да получават само тези със 100% загуба.

СБАО настояват още своевременно да бъдат изплатени директните плащания и да бъде отменено плащането на ДДС върху загубите за тази година. Тази мярка ще осигури финансов ресурс за предстоящата сеитба.
Все още не са изплатени и обещаните субсидии в размер на 35 лв. за декар пшеница и 30 лв. за декар на земеделските производители със 100% пропаднали площи, апелираха от Съвета на аграрните организации.

В момента цените на зърнените култури достигнаха толкова високи нива, че рефлектират директно върху животновъдството. Затова от СБАО настояват да се увеличат с 25% сега отпусканите субсидии в сектор животновъдство.

Крайно наложително е и да се повиши размерът на субсидията за литър качествено мляко, като искането на СБАО е субсидията да е в размер на 0,10 лв. за литър мляко.

България вече е член на ЕС и това означава, че нашите производители излизат на единния пазар с 500 млн. консуматори, но и засилен конкурентен натиск. Затова СБАО настоява в рамките на Бюджет 2008 да бъде гарантирано допълването на директните плащания, предоставени от ЕС, което да подпомогне повишаването на конурентоспособността на произвежданите стоки и плавното ни присъединяване към единния пазар, се подчертава в изявление на Съюза на аграрните производители.