За да се избегнат евентуалните затруднения с комуникацията около Нова година, препоръката на Мобилтел е да не се изпраща едно и също съобщение няколко пъти.

Дори да не е получен report за доставяне на първото пуснато съобщение, това не означава, че то не е доставено.
Забавянето на потвържденията за доставен SMS се дължи на това, че те не са приоритетни за системата в пиковите моменти и може да се забавят. Щом има отчетен message sent, значи съобщението „пътува".

Мрежата на Мобилтел работи под непрекъснато наблюдение. Това означава, че функционирането й се контролира 24 часа в денонощието, за да бъде по-добре обслужен големият трафик в празничните дни, без да има претоварване.

През 2009 година Мобилтел продължи последователно и активно да инвестира в увеличаване капацитета на мрежата си, уверяват от компанията. Към настоящия момент тя е в състояние да обслужва над 6 милиона абонати.

Увеличено е и покритието с технологиите EDGE и UMTS/HSDPA, което позволява на по-голям брой абонати да се възползват от възможността за обмяна на данни с по-висока скорост.
В допълнение, през септември Мобилтел пръв в България и шестнадесети в света предостави на своите клиенти супер модерната технология HSPA+, която осигурява светкавична мобилна скорост от 21 Mbps.