От КНСБ са обвинили „Подкрепа" в оказване на натиск върху синдика на „Кремиковци" Цветан Банков за плащания към фирмата, отговаряща за храненето на работниците в комбината, предаде Дарик радио.

Самият Цветан Банков категорично е отрекъл обвиненията и е съобщил, че комбинатът не е плащал вноските си към фирмата от октомври.

Синдикална федерация "Металици" при КНСБ е поискала ДАНС и прокуратурата да разследват договора на „Кремиковци" с „Ворскла Стийл".

Освен това лидерът й Васил Яначков подозира, че КТ „Подкрепа" са оказвали натиск върху ръководството на комбината за изплащане на 100 000 лева към фирма „ВВИН - Николай Драгомиров" ЕТ.

„Той синдикът го казва това нещо, аз не си го измислям, че са го викали там, за да му упражняват натиск да плати 100 хиляди лева на една фирма, която били казали, че е колективен член на „Подкрепа", казва Яначков.

Синдикът Цветан Банков категорично отрича да е бил привикван от лидера на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев заради неизплатените дългове към едноличния търговец.

Откакто съм тук - 1 октомври, ние нямаме възможност и не сме превели нито една стотинка на тази фирма. Има едно единствено удовлетворяване на тяхно текущо вземане от 57 хиляди лева с бракуван метал, обяснява от своя страна Банков.

Синдикалният лидер на „Подкрепа" в „Кремиковци" Людмил Павлов също отхвърля обвиненията.

Смешна работа. Никой не може да оказва влияние на никой. За мен това е хвърляне на къч преди умиране на кон, заявява Павлов.

И Павлов, и Яначков отричат да има конфликт между синдикатите.