Министерският съвет няма да подкрепи подписването на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) без наличието на необратими гаранции от страна на канадското правителство за падането на визите на всички български граждани. Това съобщават от "Дондуков 1".

От правителството уточняват, че само такъв подход щял да позволи на страната ни да се възползва равноправно от постигнатите договорености. Този подход щял да позволи и на български икономически субекти да бъдат конкурентни на останалите от държавите-членки и от Канада.

Решението е част от одобрената от кабинета позиция на България за участие в редовно заседание на Европейския съвет на 20 и 21 октомври в Брюксел.

В частта "Търговски въпроси" акцент щял да бъде поставен върху продължаващите преговори по споразуменията за свободна търговия със САЩ и Япония, както и по отношение на СЕТА.

Споразумението Канада-ЕС ще унищожи българската икономика, убедена Нинова

Споразумението Канада-ЕС ще унищожи българската икономика, убедена Нинова

То било "малкото братче" на ТТИП, според атакистите

Припомняме, че голяма част от депутатите са против обвързването на визите с подписването на СЕТА.

В същото време в рамките на дебата в парламента БСП и Патриотичния фронт изразиха становище, че заради една милостиня за безвизово пътуване до Канада не си заслужава ратификацията на споразумението. Това коментира патриотът Димитър Байрактаров.

НС отхвърли искането на БСП кабинетът да анализира последиците от СЕТА

НС отхвърли искането на БСП кабинетът да анализира последиците от СЕТА

ДПС подкрепи искането на социалистите за анализ

По-рано лидерът на БСП Нинова изтъкна, че падането на визите е много ниска цена за това национално предателство. "Ще махнеш визите за 100 човека за сметка на това, че ще предадеш интересите на целия българския народ", обърна се тя към премиера.

Председателят на левицата обясни, че посещенията на български граждани в Канада са под 0.5% от всички международни пътувания на българи, а българският износ за Канада е една десета от процента от общия ни износ. Тя заяви, че ефектът на споразумението за ЕС е, че БВП ще нарасне с 0,02% и то в дългосрочен план.