Албания, България и Македония се договориха днес за строителството на Трансбалканската петролопроводна система /AMBO/, информира БНР.

Тристранната конвенция бе подписана от българския министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, министъра на икономиката на Македония Вера Рафайловска и министъра на икономиката, търговията и енергетиката на Албания Генк Рули.

Президентът на корпорацията AMBO Тед Фъргюсън, който присъства на церемонията, заяви, че конвенцията представлява принципно съгласие на правителствата на Албания, България и Македония за строителството на петролопроводната система.

Проектът AMBO има огромно значение не само за страните, имащи непосредствено участие в неговата реализация, но и за Европейския съюз, подчерта Вера Рафайловска.
"Сигурна съм, че този петролопровд ще създаде условия за непрекъснатото транспортиране на каспийски петрол в Европа през пролива Босфора", допълни македонският министър.

По думите на Фъргюсън в скоро време специалисти ще извършат екологически и инженерни изследвания, след което през 2008 година ще започне строителството на AMBO.
Съгласно оценките на експерти през 2010-2011 година по петролопроводната система ще започне транспортирането на петрол.

Общата дължина на петролопровода е 912 км. Годишният транзит на суров петрол се очаква да бъде около 35 милиона тона, а инвестицията ще възлиза на около 1,2 милиарда долара.