Изпълнителният директор на агенция "Пътища" Веселин Георгиев ще подпише днес договора за строителство на автомагистрала "Люлин", съобщи БТА.

Магистралата ще бъде с дължина около 20 километра и ще е по направление на общоевропейски транспортен коридор IV в частта му Видин - София - Кулата и общоевропейски транспортен коридор VIII в частта му Гюешево - Кюстендил - София - АМ Тракия - Бургас.

Изграждането се финансира със средства по програма ИСПА на ЕС и от държавния бюджет.

Припомняме, че изграждането на 20-километровия аутобан беше дадено на турския джойнт-венчър MAPA-CENGIZ. В конкурса за изграждането на магистралата очастваха общо три турски фирми - MAPA-CENGIZ, Dogus и STFA-GAMA, и две гръцки компании - J&P-Avax и Mochlos.

Интерес предствлява факта, че според проучване на в. "Сега" никои от тях не са покривали напълно техническите параметри по сделката. Въпреки това в доклада на комисията по избора на строителя беше препоръчано изграждането на магистралата да се даде на смесеното дружество MAPA-CENGIZ, което на всичкото отгоре беше предложила най-ниска цена - 137.381 млн. евро.

В анализ към доклада на тръжната комисия се посочва, че двете компании в смесеното дружество са изграждали пътища. Едната има зад гърба си и строителство на магистрали, което е условие за участие в търга, но тя не е била лидер в консорциумите, които са го извършвали.

Нередности имаше и при другите две турски дружества. STFA-GAMA например бяха приложили към офертата си искания финансов отчет за 2004 г. на по-късен етап. GAMA преди време беше обвинена в Ирландия за неразрешена експлоатация на имигранти и след този случай на фирмата не се възлагат поръчки, които се изпълняват с европейски пари.