Полицейска операция за установяване на нарушения в пътническите влакове бе проведена тази сутрин от служители на районните управления "Транспортна полиция" в София и Пловдив под ръководството на Отдел "Транспортна полиция" към ГД "Криминална полиция".

Акцията е реализирана по линиите София-Пловдив и София-Мездра, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В междугарието Вакарел-София в пътническия влак, пътуващ от Септември до Драгоман, са установени общо 41 нередовни пътници. 35 от тях са свалени на жп гара Елин Пелин, като 29 платили са съответните глоби, а шестима отказали с мотива, че са дали по 1 или 2 лева за пътуването на кондуктора, без да им е бил издаден билет.

Други шестима са отведени в РУТП - София отново заради отказ да платят. Двама от тях са били без документи за самоличност. Влаковата бригада от Пловдив - началник влак и кондуктор са отведени за изясняване на случая в РУ "Транспортна полиция" - София.

По линията Мездра-София операцията започнали от жп гара Реброво в пътнически влак с маршрут на движение Лакатник - София. В междугарието Реброво - София са установени 3-ма нередовни пътници, 2-ма от които си платили съответните глоби, а един е свален принудително на жп гара Курило.

От началото на годината до 20 октомври са извършени 267 съвместни проверки от служители на „Транспортна полиция" и БДЖ и са проверени общо 759 влакове. При тях са наложени 5 дисциплинарни наказания "Уволнение" на 1 началник-влак и 4-ма кондуктори. Допълнително на трима влакови кондуктора са прекратени трудовите договори.

Подобни съвместни проверки на Транспортна полиция със служители на "БДЖ" - ЕАД по проверка редовността на пътниците и обществения ред във влаковите състави ще се провеждат ежеседмично по всички направления на жп транспорта в страната.