България получава грант от 1.2 милиона долара от Международната финансова корпорация за модернизация на ВиК-сектора.

 Общата стойност на проекта, по който предстои разработването на стратегия за участието на частния бизнес във водния сектор, и на един пилотен проект за публично-частно партньорство във ВиК-сектора е 1.5 милиона долара.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е осигурило 300 хиляди долара по проекта, каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Днес министър Гагаузов и Анджело Делати, генерален мениджър на програмата за партньорство с частния сектор в Югоизточна Европа на Международната финансова корпорация, подписаха договор за техническа помощ за преструктурирането на водния сектор в България.

Международната финансова корпорация е част от Световната банка и се занимава с проекти в частния сектор за насърчаване на успешните практики в публично-частното партньорство.

Министър Гагаузов каза, че до април се очаква да приключат всички преговори със Световната банка по заемите за изграждане на няколко язовира, на шест пречиствателни станции за питейна вода и за някои от пътищата, съобщи БНР.