България ще използва корейския опит за разработване на система за ранно предупреждение на криза в българската икономика, съобщиха от Министерството на икономиката.

Това стана ясно след среща на зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов с експерти от корейската делегация. Споразумението за обмен на информация за ранно предупреждение за криза беше подписано по време на официалното посещение на българския премиер Бойко Борисов в Сеул през 2019 г. 

Българската икономика е в добра кондиция, като се очаква растеж от около 3,3% през следващите три години, изтъкна Лъчезар Борисов. 

С облачно от Марс идвала нова икономическа криза

С облачно от Марс идвала нова икономическа криза

По думите на Драгомир Стойнев нямало разлика между настоящия и Бюджет 2020

Икономиката ни е отворена към световните пазари. Тя е пряко зависима от движението цените на енергийните ресурси, обменните курсове на валутите, лихвите и цените на тези пазари. В този смисъл наблюдението на тези индикатори е от съществено значение за нас. Ние ползваме като индикатор за ранно предупреждение изменението на макропоказателите на страните от Еврозоната и ЕС като цяло, тъй като близо 70% от нашия износ е с тези страни, заяви зам.-министърът.

Според него след повишението на кредитния рейтинг от различни агенции през изминалата година България вече е в групата на развитите страни. "На трето място сме по финансова стабилност в ЕС по показателя държавен дълг съотнесен към БВП, като съвсем скоро се очаква да се придвижим и на първо място по този показател", допълни той. 

През 2020 г. идва икономическа криза, предупреждават икономисти

През 2020 г. идва икономическа криза, предупреждават икономисти

363 лв. ще е линията на бедност догодина

Проектът за ранно предупреждение за криза се осъществява съвместно с Икономическия институт на БАН. Неговите резултати ще бъдат използвани от Министерството на икономиката и други публични институции.

В модела ще се включат общите макроикономически индикатори, както и секторите недвижими имоти, стоковите пазари и пазара на труда. Всяка промяна в тях може да даде представа за състоянието и развитието на цялата икономика.

"От корейска страна изтъкнаха добрите отношения между двете страни и засилването на икономическите отношения, особено след визитата на българския премиер през миналата година, като посочиха че търговията се увеличава с над 50% само за 2019 г.