Българският премиер Бойко Борисов получи почетния девети дан в корейското бойно изкуство таекуондо при посещението си в Световната централа по таекуондо в Сеул KUKKIWON. Информацията бе съобщена от пресслужбата на МС.

По думите на Борисов в тази област отношенията между България и Република Корея са изключително близки. Това той заяви по време на посещението си в Световната централа по таекуондо в Сеул KUKKIWON.

"Принципите на таекуондо са интересни - да не се плашиш от силния, но да уважаваш слабия. Да си снизходителен към другите, да си критичен към себе си. Да направиш една крачка назад пред противника, за да му дадеш още малко шанс да обмисли, уменията да се използват за мир", изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.

Според него тази идеология е важна за съвременния свят - и за политиците включително. "Но най-вече да не се страхуваш от нищо", каза премиерът. Той изтъкна, че преди 1989 г. бойните изкуства в страната ни са били забранени, но сега много млади хора вече тренират таекуондо, България печели медали от редица първенства. 

KUKKIWON е официалната организация, която управлява дейностите по таекуондо и допринася за глобализацията на бойното изкуство. Основана е от правителството на Република Корея през 1972 г. и се намира под надзора на Министерството на културата, спорта и туризма.

Таекуондо става за първи път олимпийски спорт по време на лятната олимпиада в Сидни през 2000 г. като за първи път е бил демонстрационен спорт на олимпийските игри в Сеул през 1988 г. Днес таекуондо е международно бойно изкуство в 203 страни и се практикува от над 80 милиона души.