Днес - 31 януари изтича срокът за подаване на заявления за  производство на сурово краве мляко, съобщава БНР.

Всички фермери трябва да представят документите си за получаване на квота в общинските служби по земеделие или в областните дирекции.

Производителите, които не подадат заявление и не получат квота за производство на сурово краве мляко, от 1 април ще плащат вноски на държавата, обясни Полина Маринова, експерт в Министерството на земеделието.

По думите й за всеки литър мляко по коефициент 1.029 производителите ще дължат на държавата по 27 цента или 55 стотинки (в зависимост от курса на еврото).

Тази вноска ще се приема от Републиканския бюджет, но след това ще се изпраща в Европейската комисия, обясни още експертката.

Тя допълни, че Държавен фонд „Земеделие" всяка година ще прави изравняване на превишените индивидуални квоти и так,а ако един производител е надхвърлил с 200 кг личната си квота, а друг  - с 2000 кг, при изравняването този с 200 кг няма да дължи вноска.

Освен това Маринова обясни, че стопаните, които предават сурово краве мляко на изкупвач, неодобрен от държавата, ще плаща глоба от 200 до 2000 лева.