Днес изтича срокът за подаване на документи на предприятията, които ще кандидатстват за одобрение да търгуват със страните-членки на Европейската общност с месни и млечни продукти, информира БНР.

От утре, 9 януари до 15 януари всички млекопраработвателни и месопреработвателни предприятия, които кандидатстват за одобрение да търгуват със страните-членки на Европейската общност с месни и млечни продукти, ще бъдат проверени от българските ветеринарни власти, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

От 22 януари до 2 февруари одобрените предприятия ще бъдат инспектирани и от мисия на FVO-Службата по храните и ветеринарните въпроси на ЕС. Службата ще провери прилагането на законодателството на Европейския съюз от страна на производителите на месни и млечни продукти и съответния контрол от страна на НВМС.

От 15 до 26 януари 2007 г. с втора мисия на Службата по храните и ветеринарната дейност на ЕС ще се направи оценка за прилагане на системата за граничен контрол при вноса и транзита на продукти от животински произход и живи животни.

Мисията ще провери складови бази, митнически складове, одобрени предприятия за износ в страните членки на ЕС и неодобрени до този момент. Експертите от ЕК ще инспектират и проследяването на наличните суровини, внесени до 1 януари 2007 г. от трети страни.