Пътно кръстовище „Качица" бе открито с официална церемония, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов и министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, съобщи veliko-tarnovo.net.

Премиерът и придружаващите го министри бяха посрещнати с питка, мед и здравец.

Кметът на старопрестолния град Румен Рашев получи разрешение за експлоатация на пътното съоръжение, което беше в ремонт от ноември 2008г, като работата по него беше замразена за известно време поради липса на пари.

Това доведе до натоварване на трафика във Велико Търново и създаде проблеми за преминаващите по пътя София-Варна.

Бойко Борисов припомни, че първоначалната цена за довършване на пътния възел е била 9 млн. лв., но след предоговаряне е била намалена наполовина.

На извънредно заседание Община Велико Търново одобри да бъдат отпуснати 265 000 лв. за изграждане на светофарна уредба и осветление на Качица. До края на година ще бъдат готови и тротоарните зони.

Стана още ясно, че на вчерашното си заседание Министерски съвет е отпуснал средства за реконструкция на кръговото движение на моста на Бяла.

Вчера на решение на Министерски съвет единодушно намерихме в най-дълбокото на кризата и на финансовите ангажименти и притеснения на държавата 3 млн. лв, за да подпомогнем и още едно кръгово кръстовище в тази държава, а именно пред моста убиец на Бяла, където 18 човека загубиха живота си преди 4 години, коментира Плевнелиев, цитиран от БиТиВи.

Припомняме, мостът край Бяла е мястото, където през 2006-та година загинаха 18 души при тежка катастрофа.