Потребителската кошница е поскъпнала с 2 лева през седмица - от 95 на 97 лв., отчете председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов, цитиран от БТА.
От плодовете и зеленчуците поевтиняват: червения пипер с 8 стотинки, на картофите - с 2 стотинки, на лимоните - с 14 стотинки, на дините - с 1 стотинка и на ябълките - с 12 стотинки. Иванов уточни, че при ябълките се наблюдавало добро предлагане на стабилна българска продукция въпреки първоначалните по-песимистични прогнози.
Поскъпват: доматите - с 15 стотинки, краставиците - с 24 стотинки, морковите - с 1 стотинка, зелето - с 10 стотинки, лука - с 15 стотинки, зеления пипер - с 2 стотинки, тиквичките - с 12 стотинки, бананите - с 3 стотинки и гроздето - с 10 стотинки.
От основните хранителни продукти поскъпват: кашкавалът с 11 стотинки, сиренето - с 8 стотинки, маслото - с 4 стотинки, свинското месо - с 13 стотинки, олиото - с 9 стотинки, фасулът - със 7 стотинки, ориз - със 7 стотинки, захар - с 4 стотинки и брашното - с 1 стотинка. При яйцата няма промяна в цената.
По-евтино е киселото мляко - с 6 стотинки, прясното мляко - с 1 стотинка и пилешкото месо - с 4 стотинки.
Председателят на ДКСБТ отбеляза, че това са средни цени, които включват както ниско, така и високо качество хранителни продукти. По думите му няма външно влияние, което да определя цените.
Данните на Комисията показват, че цените на едро на основни продукти от 20 май досега са стабилни и типични сезонни колебания.
Владимир Димитров увери, че България не била най-скъпата държава ЕС и според него разликите в цените произтичат от различното качество на стоките и структурата на пазара, а не от липса на конкуренция.