С 0.2% нараства оборотът за търговия на дребно (без автомобили и мотоциклети) по съпоставими цени през февруари 2017 година спрямо предходния месец. Това гласи справка на НСИ.

През февруари 2017 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, се увеличава с 3.8% спрямо същия месец на предходната година.

В данните на Националния статистически институт става видно, че през февруари 2017 г. оборотът нараства спрямо предходния месец при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.6%.

Увеличението на оборота е при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - по 1.0%. Има нарастване и при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 0.6%.

За същия период има намаление при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 2.7%, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 0.3%.

През февруари 2017 г. спрямо същия месец на 2016 г. оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 26.5%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 11.0%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 10.7%, и търговията на дребно с разнообразни стоки - с 10.0%.

Намаление е регистрирано при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 9.3%.

През февруари 2017 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 5.5%. Увеличението в преработващата промишленост е с 5.2%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетен спад от 6.9%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 35.8%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 16.3%, производството на напитки - с 11.9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 11.3%.

Спад е регистриран при производството на превозни средства, без автомобили - с 12.5%. Намаление има и при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 4.9%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 4.3%.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 14.9%, в преработващата промишленост - с 5.3%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.6%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при следните отрасли: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 34.0%, производството на основни метали - с 30.2%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 13.9%, производството на химични продукти - с 10.6%.

Намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 16.3%, производството на превозни средства, без автомобили - с 9.8%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 6.9%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 6.8%.

По предварителни данни на НСИ календарно изгладените данни показват намаление от 0.5% на строителната продукция през февруари 2017 г. в сравнение със същия месец на 2016 година.

През февруари 2017 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е над равнището от предходния месец, като продукцията от сградното строителство нараства с 3.9%, а от гражданското/инженерното строителство - с 0.2%.

На годишна база понижението на строителната продукция през февруари 2017 г., изчислено от календарно изгладени данни, се определя от отрицателния темп при гражданското/инженерното строителство, където спадът е с 9.7%, докато при сградното строителство e регистрирано увеличение с 8.3%, информират от НСИ.