Има идея да се направят търговски къщи съвместно с Румъния, които да осигурят нужното количество за износ на месо към арабските и азиатските страни.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов на брифинг след заседанието на правителствата на България и Румъния.

Борисов заяви, че тези пазари на практика са необятни и припомни, че в миналото сме изнасяли три и дори четири пъти повече месо за арабските страни. Правителството е водило разговори по темата, като е стигнало до извода, че в момента основното което липсва на България е факта, че не може да осигури нужните количества регулярни доставки.

Идеята е тези търговски къщи да бъдат подпомогнати от държавата, обясни Борисов: "Подпомагайки ги, заедно с частния бизнес, да си партнираме, за да може да покрием този неограничен пазар".

Борисов благодари за досегашното сътрудничество с Румъния, като даде за пример ГКПП-то между двете страни, което беше открито тази сутрин.

Борисов иска още гранични пунктове с Румъния

Борисов иска още гранични пунктове с Румъния

От 2007 г. България и Румъния имат съвместен контрол за преминаване на границата

"Убеден съм че и с трети мост ще даде тласък на туризма, на транспорта и ще облекчи всички, които висят по границите. Максимално се старахме за бързо и ефикасно решение, а и да се чувстват гражданите доволни", заяви Борисов. Той е убеден, че доброто сътрудничество ще продължи, а и както изтъкна двете държави "не работят против трета страна, а в ползва на всички от региона".

Пред журналисти румънският му колега Михай Тудосе коментира освен доброто сътрудничество между двете страни и перспективата за приемането ни в Шенгенското пространство. Според него до една година ще бъде в Шенген. По темата реагира и Борисов, който подчерта, че имаме нулева миграция и изпълняваме всички поети ангажименти.

"България и Румъния заедно са влезли в ЕС, историческо сме на едно и също място, от двете страни на Дунава", коментира Борисов, уверен, че чисто политическите различия нямат голямо значение.

България и Румъния в Шенген поиска Европейската комисия

България и Румъния в Шенген поиска Европейската комисия

Европейската комисия предложи мерки за съхраняване и укрепване на Шенгенското пространство

Шенген е политически въпрос, според Борисов, който разясни, че в Европа има няколко партии, които са поели ангажимент пред своите избиратели. Няма какво да се притесняваме от репутационна гледна точка.

По време на съвместното заседание на правителствата на Република България и на Румъния в Евсиновград се проведоха и редица двустранни срещи между министри.

Разширяването на Европейския съюз трябва да продължи със Западните Балкани и страните от Източното партньорство, тъй като то ще гарантира сигурност и стабилност на целия континент. Това подчертаха външните министри на България и Румъния - Екатерина Захариева и Теодор Мелешкану.

"Имаме уникалния шанс Съветът на Европейския съюз да се председателства от пет държави, които подкрепят разширяването - Естония, Австрия, България, Румъния и Хърватия - изтъкна министър Захариева. - Трябва да подкрепим нашите съседи и приятели от Западните Балкани и Източното партньорство."

Министър Мелешкану изрази готовност за сътрудничество в оперативен порядък с българското външно министерство по време на нашето Председателство на Съвета на ЕС, за да може двете страни да координират позициите си.

Общите приоритети на България и Румъния като бъдещи председатели на Съвета на Европейския съюз обсъдиха ресорните министри на двете страни Лиляна Павлова и Виктор Негреску. Те размениха и практически съвети и опит по подготовката на председателствата в София през 2018 и в Букурещ 2019 г., свързани с акредитационната система, бюджета, доброволчеството, спонсорството.

Акцент в разговорите бе и основният приоритет на Българското председателство, който Румъния напълно подкрепя - изграждането на свързаност между Балканските страни и европейската перспектива за гражданите на съседните ни държави. Двамата министри обсъдиха и извеждането на предизвикателствата пред Дунавския и Черноморския регион на по-преден план в дневния ред на Европейския съюз.

Министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и румънските министри на транспорта Александру-Ръзван Кук и на комуникациите и информационното общество Лучиан Шова подписаха споразумение, осигуряващо безопасността на корабоплаването в общия българо-румънски Черноморски чрез предоставяне на достъп на кораби, нуждаещи се от помощ, до места за убежища.

Министрите на вътрешните работи Валентин Радев и Кармен Даниела Дан проведоха двустранна среща преди пленарното заседание на двете правителства в Евксиноград. Те заявиха общата си позиция, че трябва заедно - двете държави, да настояват за влизането на България и Румъния в Шенген. Категорични са, че страните ни са изпълнили заложените критерии и не разбират изразените от някои държави, членки на ЕС, резерви.

Меморандум за разбирателство и сътрудничество между Българската агенция за инвестиции /БАИ/ и румънското Министерство на бизнес средата, търговията и предприемачеството подписаха министърът на икономиката Емил Караниколов и румънският му колега Илан Лауфер, министър на бизнес средата, търговията и предприемачеството.

Министър Караниколов посочи, че Меморандумът ще се превърне във важен механизъм за стимулиране и подпомагане на бизнеса между България и Румъния и ще осигури основа за развиване на близки търговски отношения и увеличаване на обема на двустранните инвестиции.

"Електроенергийният системен оператор" на България и Националният преносен оператор на Румъния "Транселектрика" подписаха договор за оказване на взаимна аварийна доставка на енергия. Документът бе подписан от изпълнителните директори на двете дружества в присъствието на българския енергиен министър Теменужка Петкова и румънския й колега Тома-Флорин Петку.

Подписаният договор гарантира обезпечаването на енергийните системи на двете страни в случай на аварии, които застрашават тяхната сигурност. Аварийната помощ ще се предоставя от реалновременните резерви, като това няма да оказва негативно влияние на енергийните им системи. Договорът регламентира още, че аварийната помощ трябва да бъде осигурена до един час от поискването й, в случай на приемане на заявката от страната-доставчик. Договорът влиза в сила от деня на неговото подписване и е валиден до 31-ви декември 2018 г.

В рамките на съвместното заседание на правителствата на България и Румъния във Варна министър Бисер Петков проведе среща с министъра на труда и социалната справедливост на Румъния г-жа Лиа-Олгута Василеску. Двамата министри подписаха съвместна декларация за задълбочаване на сътрудничеството.

Предвижда се обмяна на добри практики и мерки срещу недекларирания труд, като сътрудничеството ще включва съвместни проверки между инспекциите по труда на двете държави.