ГКПП Кайнарджа - Липница няма да е последният граничен пункт, който ще открием заедно. Това обяви премиерът Бойко Борисов при съвместното откриване на граничния пунк с румънския си колега Михай Тудосе. С отварянето на пункта се изпълнява българо-румънско споразумение от 2012 г.

Според Регламент на Европейския парламент българските и румънските гранични полицейски органи следва да прилагат съвместен контрол на общите граници, при който преминаващите през сухопътните гранични пунктове лица и превозни средства да бъдат спирани само веднъж за проверка при влизане и излизане.
От 2007 г. е в сила и междуправителствено споразумение на България и Румъния за съвместен контрол за преминаване на границата.

По силата на Споразумението и в съответствие с Кодекса на шенгенските граници, шосейният граничен преход е изграден на румънска територия, като са предвидени съоръжения за гранични проверки както на румънските, така и на българските гранични полицейски органи.

Проучваме възможността за Дунав мост 3

Проучваме възможността за Дунав мост 3

Меморандум между България и Румъния ще повиши икономическата активност в региона

Премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе откриха новия ГКПП Кайнарджа-Липница на българо-румънската граница. На събитието присъства и министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Отварянето на граничния пункт бе заложено още през 2003 г., когато правителството на Симеон Сакскобургготски договаря с румънската страна откриването на два нови пункта - край Кайнарджа и край село Северняк в добричката община Крушари.

Вече е изграден и трансграничен път Кайнарджа-Липница по програмата за трансгранично струдничество 2007 - 2013. Общата стойност на проекта надхвърля 6 млн. евро.