Правителството одобри воденето на преговори за меморандум между България и Румъния относно изграждането на нов мост Русе-Гюргево.

Данните сочат, че през последните години трафикът на коли през Дунав мост 1 многократно се е увеличил. Ръст има и при търговския обмен по Рейнско-Дунавския коридор.

Сегашният мост е открит преди повече от 60 години и не може да облекчи трафика. Заради възрастта му, той е много експлоатиран и се налага рехабилитация на конструкцията и спиране на движението.

От друга страна построяването на ново съоръжение Русе-Гюргево значително би облекчило трафика по границата и би оказало положително влияние върху околната среда.

Третият мост над Дунав е необходим според Нанков

Третият мост над Дунав е необходим според Нанков

АМ "Хемус" готова до 2025 г.

С подписването на Меморандум между правителствата на България и Румъния за проучвания за изграждане на нов мост на р. Дунав при Русе-Гюргево двете страни ще поставят основа за подобряване на транспортната си свързаност и повишаване на икономическата активност в региона.

На министерски съвет беше одобрен и проект на споразумение между Изпълнителна агенция "Морска администрация" и Румънската морска администрация за предоставяне на достъп на кораби, нуждаещи се от помощ, до места за убежища.

С подписването му ще се изпълнят изискванията на Директива 2002/59/ЕО за създаване на система на Общността за контрол на движението на корабите и за информация.