Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт и Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията коментираха пред БНР информациите, че чужд консултант ще търси спасение за въглищните ни централи и че българските ТЕЦ-ове са сред световните замърсители със серен диоксид. Разговорите и коментарите около отново актуалния въпрос за АЕЦ "Белене" нажежиха страстите.

Правителството трябва да даде отговори на редица въпроси за проекта за АЕЦ "Белене", защото става дума за 20 милиарда лева, каза Нейков. Той заяви, че ще напише тези въпроси и ще ги изпрати на министър Теменужка Петкова.

Властта отсече: Без никакви отстъпки и компромиси за строителството на АЕЦ "Белене"

Властта отсече: Без никакви отстъпки и компромиси за строителството на АЕЦ "Белене"

Към момента интерес са заявили корейска, китайска и руска компании

"Как, без да имаме актуална енергийна стратегия и без актуализирана стратегия за отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци, както и без действащ национален план за енергетика и климат, вместваме един такъв голям проект, който е за 50-60 години напред. Вторият голям въпрос е за ядрения риск - кой каква отговорност ще носи", каза още Славчо Нейков.

По отношение на ядрения риск нещата са ясни, каза от своя страна Руслан Стефанов - той никога не се носи от частния инвеститор: "Ако има лоши последствия, те ще се носят от българската държава... Проблемът на ядрената енергетика е, че тя не е гъвкава".

Нейков заяви, че е песимист за този проект и уточни, че ако все пак той някога заработи, това ще е някъде през 2032-2035 година.

Според Руслан Стефанов посочи, че за малък европейски проект се изискват повече информация и по - добре структурирани документи, отколкото при процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ. "Ако видите публикуваните формуляри за това какво се изисква от стратегическия инвеститор, цяло чудо е, че бяха само 13 кандидатите, можеше да бъдат три пъти по 13. ... Всичко е в пожелателен характер. Толкова непрофесионално".

7 компании искат да строят АЕЦ "Белене"
Обновена

7 компании искат да строят АЕЦ "Белене"

Скептицизмът е разсеян според Теменужка Петкова

Руслан Стефанов смята, че "става въпрос за някакви много конкретни частни икономически интереси, противопоставени на българския данъкоплатец".

Държавата изгуби големия си поддръжник, а именно общественото мнение, посочи Нейков. "Когато през 2002 - 2005 година се работеше по възобновяването на проекта за "Белене", общественото мнение изразяваше около 80% поддръжка за този проект. Към днешна дата вече едва ли има 30-40%, а като има отговор на всички въпроси, ще е и по-малко". По думите му, правителството е в заварено положение, заради действията на предишни управляващи.

Нейков коментира, че при даване на държавни гаранции за АЕЦ "Белене", ЕК ще настоява процедурата да започне отначало, защото ще има неравнопоставеност, с оглед на правилата за конкуренцията.

Според Стефанов ЕК няма да иска в момента отговор за това дали държавата предоставя гаранции по проекта, но ако след 15 години се установи, че някъде в цялата процедура е предоставена държавна помощ, тогава ЕК ще поиска тази помощ да бъде възстановена.

Държавата трябва да избере най-добрата стратегия, има достатъчно голям опит в европейските държави по отношение на въглищните централи, казаха двамата експерти.

Петкова: ЕК едва ли има нещо против "Росатом" да спечели проекта за АЕЦ "Белене"

Петкова: ЕК едва ли има нещо против "Росатом" да спечели проекта за АЕЦ "Белене"

Всички кандидати стават ясни на 19 август