Планирата отдавна реконструкция на Женския пазар може да започне през наближаващото лято като се предвижда мястото да стане красива пешеходна зона с цветя, пейки, заведения за хранене и по-малък брой търговски обекти, които обаче ще бъдат естетически издържани, съобщава money.bg като се позова на citybuild.bg.

По този начин ще се сложи край на грозните сергии и мръсотията, а мястото ще добие европейски облик, заяви главният архитект на София Петър Диков.
Диков обясни, че през март в Столичния общински съвет ще бъде внесен вече изготвеният идеен проект.

След като Столичният общински съвет одобри проекта, ще бъде обявена обществена поръчка за изпълнител на реконструкцията. Кандидатите ще трябва да се явят с технически проекти на база на идейния проект, изготвен от общината.
Проектът предвижда и изграждането на подземен паркинг в района.

След реконструкцията плодове и зеленчуци ще се продават в частта откъм бул. "Сливница", а останалата площ на пазара ще бъде зона за отдих със заведения за хранене.

Главният архитект лансира идеята за тоталната реконструкция на Женския пазар през миналата година под предлог, че в момента мястото е превърнато в битак, което е недопустимо за централната градска част.