В „София Тех Парк" бе направена първата копка на бъдещия център за иновации на българската фирма за катерачни стени Walltopia.

Събитието бе отбелязано и от участието на президента Росен Плевнелиев, икономическия министър Божидар Лукарски, изп. директор на технологичния парк Елица Панайотова, както и съоснователя и генерален директор на Walltopia Ивайло Пенчев.

Инвестицията е първата с частен капитал, която ще се осъществи в парка, който е планиран да бъде свързващо звено между бизнеса, науката, образованието и потребителите.

Стойността на новата сграда, която ще се казва „Колайдър активити център", ще бъде около 12 млн. лв. и се очаква да заема площ от внушителните 13 хил. кв м. разгърната площ. Проектант на сградата е холандски архитект, спечелил конкурс измежду над 300 участници.

По време на откриването президентът Росен Плевнелиев заяви, че Walltopia е компания, която може да бъде давана за пример. Тази компания дава отговор на въпроса не е ли време вместо американски и германски компании да наемат българи, българска компания да наема германци и американци.

Плевнелиев, който почти на всяко събитие с икономически контекст говори за Walltopia, заяви още, че компанията в момента е на първо място на планетата в своята област.

„Тя дава пример за много млади хора, които искат да реализират своите идеи и "стартапи" (стартиращи компании, б.р.) в България". Walltopia и другите компании като нея дават категоричен отговор на въпроса може ли да се забогатее честно в България и това да става без помощта на обществените поръчки а въпреки тях, допълни той.

Икономическия министър Божидар Лукарски от своя страна каза, че проектът на Walltopia е удостоен с приза инвеститор „Клас А", които дава възможност на съответната компания да получи определени облекчения в работата си с държавната администрация.

По време на своето изказване генералният директор на Walltopia Ивайло Пенчев сподели, че компанията, която досега е провеждала своята развойна дейност на няколко места, включително и в университетски лаборатории, ще може да я съсредоточи на едно място - в Колайдер активити център. Сградата ще бъде най-енергийно ефективната в България, допълни Пенчев, като в нея ще е разположен и най-големият и най-добрият катерачен център в света.

Накрая Пенчев си пожела в развойния център да работят повече ниски хора, защото според него те били по-добри инженери. Виждате, министърът на икономиката (който стоеше заедно с президента Плевнелиев зад него, б.р.), който е висок, как е станал юрист. Това е така, защото високите хора стават юристи, а ниските като мен и президента са станали инженери, пошегува се Пенчев.