50% фиксирана отстъпка от такса тротоарно право за разполагане на маси и столове за консумация на открито. Това предлагат от групата на ГЕРБ-СДС в София като мярка в подкрепа на бизнеса в столицата, съобщават от "24 часа".

Общинските съветници искат удължаване на мерките в помощ на бизнеса, пострадал заради кризата с коронавируса.

Четвъртият пакет икономически мерки, който предвижда редица облекчения за наематели и ползватели на общински имоти, беше обсъден на среща с представители на бизнеса, в която участваха съветниците от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев, Николай Стойнев, Ботьо Ботев, Прошко Прошков и Карлос Контрера от ВМРО.

Заведенията остават под мерки и искат помощта да продължи

Заведенията остават под мерки и искат помощта да продължи

В противен случай ще се стигне до множество фалити, считат те

До 1 октомври се предвижда пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем или обезщетение за ползване за наематели или ползватели по договори, сключени с общината, при условие че са преустановили изцяло дейността си.

Предлага се намаляване на дължимите обезщетения или наемни вноски за наематели или ползватели със спад в оборота, като отстъпката е диференцирана. При спад в оборота над 50% спрямо същия период на 2019 г. отстъпката е 50%. При спад в оборота между 20% и 50% в сравнение със същия период на 2019 г., отстъпката е 20%. За занаятчии фиксираната отстъпка е 50%, а за земеделските производители - 20%.

Предвижда се пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем за наемателите на обекти и имоти на територията на кооперативни пазари и цветни борси, ако те са преустановили дейността си. Лицата, учредени преди 1 юни 2019 г., се ползват с фиксирана отстъпка от 20%.

Обявяват нови мерки за бизнеса

Обявяват нови мерки за бизнеса

Икономическият министър обещава повече ликвидност за малките и средните предприятия