Ние сме представители на малкия и среден бизнес, който формира над 80% от икономиката. Огромна част от работещите българи зависят от нашето оцеляване. Помогнете им да не останат без трудови доходи и да не легнат на гърба на социалната система. Затова настояха от Българска Асоциация на Заведенията (БАЗ) и Сдружение на заведенията в България (СЗБ).

Като най-засегнат от кризата сектор, който все още е частично или напълно затворен, настойчиво молим мерките в подкрепа на бизнеса и служителите ни да бъдат разширени и да продължат поне до края на годината. А е важно някои от предприетите антикризисни мерки да станат постоянни. Защото в противен случай ще се стигне до още множество фалити и хиляди ще загубят работата си, посочват те.

Те се обърнаха към управляващите и заявиха, че без тяхната подкрепа не могат да оцелеят, като подчертаха, че разбират, че политическите отношения са напрегнати, но поясниха, че това не бива да рефлектира върху българската икономика.

Заведенията искат гаранция, че ги затварят само за 10 дни

Заведенията искат гаранция, че ги затварят само за 10 дни

Алибегов предупреди, че ще бъдем в ситуация да спасяваме летния, а и следващия зимен сезон

Припомняме, на 8 март стана ясно, че Щабът и РЗИ-тата търсят унифициран подход към пандемията. Заради ръста на заразените се обмисля ново затваряне, отлагане на откриването на нощните клубове на 1 април, въвеждането на забрани на локален принцип или намаляване на работното време на заведенията.

От СЗБ е БАЗ обаче посочиха, че макар и закъсняло отварянето на дневните заведения на 1 март е било най-логичното решение. Те подчертават, че заведенията вече набират скорост и клиентите започват да се чувстват все по-сигурни.

Два дни по-късно на 10 март поставиха вечерен час на заведенията.

На 12 март заведенията поискаха точни данни за заразените на маса.

От 12 април стана ясно, че ресторантите отново отварят врати, но при капацитет до 50% с ограничено работно време