Двете организации на заведенията и ресторантите се наежиха на изявлението от вчера на директора на столичното РЗИ Данчо Пенчев, че здравните власти правят епидемиологично проучване на всеки един случай и има доказано заразени в ресторанти след 22 часа.

Пенчев увери в студиото на БТВ, че се прави проучване на контактните от първа линия задължително и че в последно време заразени се оказват всички от едно семейство/домакинство.

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Съюза на заведенията (СЗБ) настояват, като браншови организации ,публично оповестяване на всички факти около това изследване, "ако то изобщо съществува", защото: "вече няма да търпим сатанизиране, очерняне и целенасочени манипулации в ущърб на всички стотици хиляди български граждани заети в нашия бранш, с безпочвени обвинения, недоказани твърдения, тексаски таблички и всякакви други видове лъжи и демагогии."

Според Българската асоциация на заведенията и Съюза на заведенията в България това е "поредната манипулативна информация". Затова и те настояват това изследване да стане публично достояние с всички данни.

Сред тях:

  1. Кога е правено изследването?
  2. Как е доказано, че хората са се заразили точно след 22:00 ч и точно в ресторант?
  3. Как успяха да направят такова изследване за ресторантите, при положение, че те работят едва от 10 дни?
  4. Колко хора обхваща изследването+
  5. Кои служители са правили изследването и биха ли потвърдили достоверността му?
  6. Каква е представителната извадка на това изследване и сред колко новозаразени е направено?
  7. По какъв метод в направено?
  8. Какво гарантира достоверността на това изследване?
  9. Нека ни припомнят колко дни е инкубационният период на Сovid 19?
Данчо Пенчев няма притеснения от партидата на "АстраЗенека", а от натиска над системата

Данчо Пенчев няма притеснения от партидата на "АстраЗенека", а от натиска над системата

Няма как РЗИ да транспортира ваксините до кабинетите на лекарите

Припомняме, на 8 март стана ясно, че Щабът и РЗИ-тата търсят унифициран подход към пандемията. Заради ръста на заразените се обмисля ново затваряне, отлагане на откриването на нощните клубове на 1 април, въвеждането на забрани на локален принцип или намаляване на работното време на заведенията.

От СЗБ е БАЗ обаче посочиха, че макар и закъсняло отварянето на дневните заведения на 1 март е било най-логичното решение. Те подчертават, че заведенията вече набират скорост и клиентите започват да се чувстват все по-сигурни.

Два дни по-късно на 10 март поставиха вечерен час а заведенията.