31 200 дози от партидата на "АстраЗенека", която някои европейски страни спряха са пристигнали у нас на 12 февруари. В София от тази партида са раздадени 14 000 дози, повечето от тях в лечебни заведения и 1200 дози на общопрактикуващи лекари.

До момента няма постъпила информация за странични ефекти или нежелани реакции, увери шефът на столичната Регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев в студиото на БиТиВи.

Напротив - сред изричен разговор с директора на ИАЛ - нежеланите реакции от тази партида са по-малко, отколкото от други партиди на "АстраЗенека".

Данчо Пенчев обясни, че всеки един лекар, който е поставил ваксина, е длъжен при констатиране на нежелана реакция, независимо от коя партида и кой вид ваксина, да информира РЗИ и Изпълнителната агенция по лекарствата. От думите му не стана ясно обаче при нежелани реакции на кого се съобщава, когато ваксината е поставена на т.нар. зелени коридори.

Припомняме, че сутринта на брифинга шефът на ИАЛ Богдан Кирилов също съобщи, че въпросната партида вече е раздадена и поставена.

Няма да се блокира партидата на "АстраЗенека" - всички дози от нея са употребени

Няма да се блокира партидата на "АстраЗенека" - всички дози от нея са употребени

Страната ни е получила 31 200 дози от съмнителната партида

Мониторинг се осъществява върху всички партиди и всички дози, които се получават в България. По въпроса защо някои хора се разболяват след първата доза ваксина, шефът на СРЗИ отговори, всеки организъм има персонална реакция, а и самият пациент може вече да е бил в инкубационен период на заболяването.

По темата на ваксинацията шефът на РЗИ увери, че за тези, на които им е била поставена първата игла, за тях се пазят вторите дози и хората не трябва да имат притеснение.

Столичната инспекция обаче няма как да се ангажира с транспорта на ваксини по практиките на личните лекари, тъй като това е логистично невъзможно и предвид съхранението на ваксините под специален режим. Няма как да обходим 890 кабинета, а и самите лекари са създали нужната организация, по думите му.

Лекари се редят за ваксини като за банани по времето на соца

Лекари се редят за ваксини като за банани по времето на соца

Георги Миндов: Всеки ден при нас струва човешки животи

Припомняме, председателят на столичната организация на джипитата Георги Миндов заяви, че за трети път се случва това лични лекари да се редят на опашка за ваксини като за банани по времето на социализма, за да получат 30 дози или дори да им откажат и много негови колеги вече са готови да се откажат.

Данчо Пенчев заяви, че в последните седмици рязко са се увеличили положителните случаи, както и натискът върху мрежата от личните лекари и лечебната система по принцип. Той се надява здравната система да издържи и леглата в столичните болници да са достатъчни, тъй като се приемат и пациенти от други области. Както и лекарите да устоят.

Здравният инспектор потвърди информацията, че заболяването се подмладява: един много лош показател - млади хора се налага директно от спешната помощ да ги приемаме в интензивното отделение. Вече всички от едно домакинство са заразени, ако има и един установен, посочи Пенчев.

НОЩ: Държим 16-то място в ЕС и 5-то място на Балканите по заболяемост

НОЩ: Държим 16-то място в ЕС и 5-то място на Балканите по заболяемост

Ситуацията в области на страната става изключително сериозна

Данчо Пенчев не може да нарече новите мерки, които влизат в сила в София, "локдаун", а намаляването на работното време на заведенията обясни като нормална реакция, за да се намали възможността за темпераментно, освободено и с жива музика общуване между хората, когато те престават да мислят за противоепидемичните мерки.

Данчо Пенчев отрече тези рестрикции да се въвеждат произволно, а здравните инспектори проследяват всички от първи ред на заразените в епидемиологичното проучване.