"Повикванията към спешната помощ в столицата скочиха осезаемо. За една работна 12-часова смяна повикванията са над 430, като около 200 от тях за пациенти с Covid-19".

Това заяви пред БНР говорителят на Спешна помощ в София Катя Сунгарска.

"Трябва да носим отговорност за изборите, които правим в живота си, защото това спасява живот. Призовавам хората за по-скромно живеене, докато това премине. А то ще премине. Едно смирение ще ни помогне да оживеем", категорична е тя.

По думите ѝ продължават повикванията към тях за домашни прегледи.

Спешна помощ обслужва спешни състояния. Имаме достатъчно линейки, важно е да има екипи. На една работна смяна работим с около 25 екипа. Това е малко за територията на София, подчерта Сунгарска.

3502 нови случая на коронавирус, 138 жертви, над 6000 са в болница

3502 нови случая на коронавирус, 138 жертви, над 6000 са в болница

Поставени са 8019 дози ваксина...

Тя посочи, че пациенти продължават да спестяват по телефона информация за симптоми, които напомнят Covid, и така екипите ходят на адресите незащитени с предпазни облекла, а това често води до тяхното заразяване.

"Когато диспечерите ги разпитват, нека хората да са коректни и обстойни в обясненията, за да могат екипите ни да се защитят, призова говорителят на Спешната помощ в София.

И в Бургас прибират учениците вкъщи
Обновена

И в Бургас прибират учениците вкъщи

Ангелов: Локалният принцип за въвеждане на мерки е най-уместен

С изключителната натовареност на спешната помощ здравният министър Костадин Ангелов е наясно. Той днес беше в Бургас, където натовареността е изключително висока.

Припомняме, че по 400 и над 400 повиквания на ден имаха Спешните медици и в края на октовмври и ноември месец.