Предлагат се за бизнес помещения и работна ръка в затворите. Това стана ясно след проведена среща между председателя на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, заместник-министъра на правосъдието Николай Проданов и изпълнителния директор на Държавно предприятие "Фонд затворно дело" Иван Иванов.

Беше установено, че в местата за лишаване от свобода има много недвижими имоти, които са подходящи за извършване на различни видове стопанска дейност.

Държавно предприятие "Фонд затворно дело" е със 170 души персонал и 18 млн. лв. продажби годишно. В момента 206 фирми наемат персонал чрез него, като са позволени до 9 души на обект без охрана. Заетите са общо около 700 души.

Освен това още 16 фирми са изнесли работни места в базата на затворите. Те са 12 за цялата страна (София, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Бургас, Бобов дол, Варна, Плевен, Ловеч, Враца, Белене). В някои градове разполагат с цехове, машини или общежития.

Възможностите са много по-големи от реализираните до момента. Още близо 6 хиляди души биха желали да работят в предприятията.

Предлага се сътрудничество чрез сключване на договори между членове на АИКБ и Държавно предприятие "Фонд затворно дело", от което всички биха имали полза:

- Лишените от свобода, които работят, намаляват престоя си в затвора с 1/3 ( 2 отработени дни се признават за 3 излежани), получават възнаграждения, квалифицират се, социализират се, подготвят се за бъдещия си нов живот.

- Държавно предприятие "Фонд затворно дело" получава приходи, с които подобрява условията на живот в затворите и извършва възпитание чрез труд.

- Фирмите имат гъвкава възможност за наемане на персонал, който най-често е неквалифициран. По тази причина нивата на заплащане са ниски. Фирмите могат и да наемат ден за ден и да плащат фиксирана сума.