180 хиляди души до момента са подкрепили инициативата за провеждане на референдум с въпрос да поиска ли българското правителство предоговаряне на земеделските субсидии в ЕС. Това съобщи Румен Йончев от Земеделски народен съюз пред БНР.

Днес изтича крайният срок за подписката. Инициатори на подписката са Земеделският народен съюз, националната асоциация на зърнопроизводителите и браншовият съюз на животновъдите в България. Подписката е официално подкрепена и от земеделското министерство. Подписката е качена на неговия сайт. В основата на подобно настояване стои фактът, че земеделските субсидии за българските производители са три пъти по-ниски от тези в повечето държави от Евросъюза, което води до задълбочаване на кризата в земеделието и неравнопоставеност на българските фермери с колегите им от старите страни членки. По договор субсидиите трябва да бъдат изравнени едва през 2016 година.

За да може правителството да инициира предоговаряне са необходими 500 000 хиляди подписа. Очевидно те няма да могат събрани в необходимия срок и се предвижда удължаване и очакват среща с еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош, който в петък пристига у нас.