Ние живеем в един отворен пазар. Това заяви Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в студиото на Нова телевизия.

Още преди седмици от сдружението заявиха, че са готови да изкупят българската продукция, стига тя да е на пазарни цени и поискаха забраната за внос на украинско продукти да отпадне.

Самото въвеждане на забраната беше грешно решение и без никакво основание, посочи отново Янев и предостави данни. За миналата година са внесени по 20 000 тона пшеница и царевица, 400 000 тона слънчоглед. На фона на предишния период, когато не е имало никаква забрана, когато са били внесени 1 милион и 400 000 тона слънчоглед. Миналата година Украйна е изнесла само 2 млн. тона, тъй като е задоволила с производството си вътрешния си пазар.

Икономисти оборват мотивите за протеста на зърнарите

Икономисти оборват мотивите за протеста на зърнарите

Лъчезар Богданов: Не искат да признаят открито, че се надяват на високите цени

Залежалият слънчоглед на българските производители може да бъде продаден на нас, или да го изнесат на външния пазар, посочи Янев, отново подчертавайки проблема с цената, която се иска. Във всеки случай маслобойните не биха купили по-скъпо родната продукция на неконкурентни цени, защото след това не биха имали къде да я реализират. "Дори и да купим скъпото родно, то няма къде да продадем нашата продукция. По-добре да фалираме. Ние живеем в един отворен пазар", заяви Яни Янев.

И в момента от сдружението не знаят дали сега пазарът е свободен и как става вносът, при какви условия. Имало е и период, в който БАБХ буквално е блокирала вноса заради проверки.