Премиерът Сергей Станишев посети рехабилитираната ТЕЦ Енел Марица Изток 3.

Премиерът направи обиколка на централата, за да оцени резултатите от проекта на стойност 700 млн. евро, реализиран от Енел и НЕК през последните 6 години.
По време на посещението си Станишев откри паметна плоча на двама от значимите личности в енергетиката ни - Никола Тодориев и Константин Попов.

Тодориев е основоположник на школата за използване на нискокачествени лигнитни въглища, бивш министър на енергетиката в периода 1976 -1984 година.
Константин Попов също е бивш министър на енергетиката през 50-те годни, когато започва изграждането на енергийния комплекс Марица Изток.

Изпълнителният директор на Енел Марица Изток 3 Джон Кларк почете ветераните енергетици и служители на централата и заяви, че успехът на Енел и НЕК, е успех за България, постигнат благодарение на добрите специалисти.

При откриването на паметната плоча Сергей Станишев заяви, че „трудът и знанията на енергетиците дават кръвта на икономиката ни".

През последните години енергетиката ни се развива динамично и инвеститори като Енел дават ново качество и конкурентоспособност на страната като износител на електроенергия.

Милиони евро са инвестирани в енергетиката като над 700 млн. евро са инвестирани в ТЕЦ Марица Изток 3 през последните години.

Инвестициите са и чужди и държавни. Те са част от стратегията на държавата за енергетиката.

В периода на криза е приоритетно да защитим доходите и работата на хората, заяви Станишев.

Финансовата стабилност, публичният сектор и гарантирането на валутния борд ще запазят доходите, коментира премиерът и допълни, че реалните антикризисни мерки постоянно се променят, за да се защитят хората.
Националният антикризисен план предвижда 200 млн. лв. за социална защита.

Станишев подчерта, че е много важна ролята на държава в развитието на енергетиката.

Без политика на енергийна независимост и обновяване на енергийните източници не може, следователно приказките, че държавата трябва да се изтегли от енергетиката, са много опасни, допълни премиерът, като даде за пример с това, че голяма част от електроразпределителните предприятия бяха приватизирани от държавни или общински фирми.