Цялата сума от 116 млн. лв. за реколта 2009г. е преведена на тютюнопроизводителите, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

БГНЕС
От там допълват, че средствата ще бъдат по сметките им до 2-3 дни в зависимост от капацитета на съответната банкова система.

Фонд „Тютюн" е сключил договор с три банки, които да извършват разплащанията с физически лица, регистрирани като тютюнопроизводители. Това са „Банка ДСК", „Корпоративна търговска банка" и „Търговска банка Д".

Според договорите те откриват безплатно за тютюнопроизводителите сметки, по които могат да си изтеглят премиите в двумесечен срок от превеждането на сумите по сметките им. За юридически лица и ЕТ сумите се изплащат по посочените от тях сметки.

При неполучаване на паричните средства от страна на тютюнопроизводителите в двумесечния срок, средствата се връщат във фонда и до края на годината се дава нов двумесечен срок за тяхното изплащане по същата схема, допълват от МЗХ.

Припомняме, производителите на тютюн протестираха заради забавените плащанията на премиите за 2009 година, съставляващи именно тези 116 млн. лева.

От ДПС поискаха тази сума да бъде записана на отделен ред в актуализирания бюджет за 2010 година, като по този начин кабинетът се ангажира категорично с тяхното изплащане.