При намаление на ДДС върху хляба от 20 на 5%, това би означавало хлябът да поевтинее от 1 лев с 15 стотинки, т.е. от 0.85 до 0.87 лева.

Съвсем разумно е ДДС за хляба у нас да бъде 5%, настоя в ефира на БиТиВи Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

По думите й намалението ще бъде пряко усетено от потребителите и то веднага.

Кукушева се съгласи, че на фона на цените на хляба в световен мащаб българският хляб е евтин, но съпоставим с официалните доходи на масовия българин, хлябът никак не е евтин.

Тя подчерта, че намаляването на ДДС-то ще има и изсветляващ ефект върху сектора, тъй като по думите й финансовият ресурс, който осигуряват тези 20 стотинки на 1 лев на сивия сектор, е огромен. И сивият сектор ползва този финансов ресурс, за да се разплаща по веригата, осъществявайки кражба на ДДС, обясни Кукушева.

В сектора първичната суровина – зърното, е субсидирана и от европейския, и от националния бюджет, т.е. количествата са проследими и държавата би трябвало да може да се справи със сивата икономика, категорична бе Мариана Кукушева.

Припомняме, в понеделник Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) и КТ „Подкрепа” сключиха споразумение за съвместна работа по налагане на идеята за въвеждане на 5% диференцирана ставка на ДДС за храните и в частност на хлебопроизводството.