Медийната група United Group вече официално е собственик на най-големият телеком в страната БТК (Vivacom), става ясно от официално съобщение на компанията. Сделката е оценена на 1,2 милиарда евро, като преди време българската компания потвърди тази информация. Новият собственик е притежаван от британската BC Partners, съобщи money.bg. Това е шестата продажба на българския телеком.

Неотдавна Европейската комисия одобри cдeлĸaтa мeждy Бългapcĸaтa тeлeĸoмyниĸaциoннa ĸoмпaния (БTK) и нидepлaндcĸaтa тeлeĸoмyниĸaциoннa и мeдийнa ĸoмпaния.

"Придобиването е поредната важна стъпка в стратегията за разрастване на United Group след придобиването на TELE 2 Croatia по-рано тази година, както и предстоящото финализиране на сделката за гръцкия ТВ и интернет доставчик FORTHNET. Развивайки своята дейност в двата сектора - телекомуникации и медии, платформата на United Group обединява водещите оператори и продуцентите на най-доброто съдържание в Югоизточна Европа. За Vivacom влизането в семейството на United Group е огромна възможност да надгради постигнатите до момента отлични резултати на българския пазар", казват от Vivacom.

"Придобиването на Vivacom е важна стъпка в стратегията за разрастване на платформата на United Group с оглед на стремежа ни да разширим географското си присъствие в Европа. Българският телеком сектор е динамична част от една жизнена икономика, който ще ни осигури стабилно положение на ключов, стратегически пазар", заяви Никос Статополус (Nikos Stathopoulos), партньор в BC Partners и председател на United Group.

Компанията ще завърши 2020 година с над 10 милиона потребители и повече от 11 хиляди служители.

„Виваком” се придобива незаконно, обяви крупен акционер в БТК

„Виваком” се придобива незаконно, обяви крупен акционер в БТК

Това се казва в изявление на Дмитрий Косарев, собственик на компанията Empreno Ventures Limited

Πpeз нoeмвpи 2019 гoдинa Unіtеd Grоuр зaяви, чe e пocтигнaлa cпopaзyмeниe дa пpидoбиe БTK, ĸoятo oпepиpa пoд бpaндa Vіvасоm. Вторият кандидат за Vivacom бе Providence Equity Partners.

Unіtеd Group е най-голямата кабелна компания в Сърбия, като има бизнес в други държави в региона. Тя е собственост на KKR, но американският фонд продаде мажоритарния дял на BC Partners. Наскоро United Group придоби и хърватския телеком Tele2 срещу 220 милиона евро.

Vivacom осигурява услуги на над 1,8 милиона потребители. Компанията е първият исторически телеком оператор в страната, а в момента предлага услуги като оптичен широколентов интернет, мобилни комуникации, IPTV както на частни, така и на бизнес клиенти.

Преди по-малко от четири години телекомът смени собствеността си срещу 330 милиона евро. Това е бъде шеста смяна на собствеността на бившата държавна телекомуникационна компания от 2004 г. насам, когато бе приватизирана.

United Group е най-голямата кабелна компания в Сърбия, като има бизнес и в други държави в региона, като описва себе си като "най-големият алтернативен телеком доставчик в държавите, съставящи бивша Югославия". Тя бе собственост на KKR, но американският фонд продаде мажоритарния дял на BC Partners преди година. Кандидат за нея бе Петр Келнер, който придоби бизнеса на Telenor в региона и поиска да купи "Нова телевизия", но получи отказ от Комисията за защита на конкуренцията.

Финализирането на сделката стана възможно след вдигане на запорите, наложени от синдиците на КТБ, след като те спечелиха дело и получиха 125 млн. евро. Тези пари бяха отпуснати от банката по времето на Цветан Василев и с тях той придоби БТК. След като не успя да плати навреме обслужването на кредита, телекомът бе придобит на търг от българския бизнесмен Спас Русев.

Сега той остава и в новия надзорен съвет на БТК. Освен него там са представители на BC Partners и United Group - Николаос Статопулос, Стилианос Илиа, Драган Шолак и Виктория Боклаг.

По информация на "24 часа" няма да има промени в мениджмънта на БТК, научи от няколко независими източници. Главен изпълнителен директор остава Атанас Добрев, .в управителния съвет са още Радослав Златков - главен технически директор, Димитрис Лиупис - главен търговски директор, Иво Златев - главен юридически директор и Асен Великов - финансов директор.