"Стига лъжи и измами". С подобни лозунги протестиращите зърнопроизводители и днес са се събрали в района на храм паметника „Св. Александър Невски".

Към 12 часа те имаха разрешение да протестират само в района на парка до централната сграда на Народното събрание.

Около 200 протестиращи настояват за обещаните им 378 млн. лв., които те трябва да получат като преки национални доплащания през следващата година.

Към този момент обаче в проектобюджет 2009 не са предвидени подобни суми.
Съгласно т 2. от подписаното споразумение между зърнопроизводителите и Министерството на земеделието и храните, тези пари трябва да бъдат включени в бюджета.

Зърнопроизводителите настояват и за включването на още 147 млн. лв. към сметката на Държавен фонд „Земеделие", както и за оставката на земеделския министър Валери Цветанов.

Протестиращите се заканиха, че ако и днес не получат отговор на своите въпроси, ще приключат с мирните протести.

Към 12:30 оперативна група от представители на зърнопроизводителите, начело с председателя на националната им асоциация  Красимир Аврамов, влезе в сградата на парламента на работна среща с председателя на Народното събрание Георги Пирински.

Държавната помощ е за цяла България, а не само за група фермери", категорични са всички протестиращи.

В последствие, след продължилата около час среща парламентарният шеф посочи, че трябва да се прецизират поредицата от правила за признаване на единните плащания, както и да се изчистят разминаванията в информационните данни за площите.

Припомняме, вчера премиерът Станишев изрази надеждата си, че до края на тази година ще започне изплащането на субсидиите от ЕС за 2008 г от министерството на земеделието и храните.

Премиерът обаче е категоричен - „никога българско земеделие не е получавало толкова много субсидии, колкото през тази година".
Той изтъкна и че именно зърнопроизводителите са най-облагодетелствани от европейските субсидии и през тази година са получили близо 460 млн. лв.