283 млн. лв. са приходите от винетки за тази година. Това стана ясно на съвместна пресконференция на регионалния министър Лиляна Павлова и шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

"Наблюдаваме увеличение в броя продадени винетни стикери", отчете Павлова. Над 5 830 000 винетки са продадени до 15 октомври. Въпреки увеличената цена, статистиката показвала, че има значително увеличение в броя на продадените дневни стикери за тежкотоварните автомобили. Отчита се и намаление на седмичните винетки за леки коли, за сметка на увеличените продажби на месечни стикери. Продадени са 2 281 000 седмични винетки и 366 000 месечни.

1 800 000 винетки се продават средно всяка година. Над 200 000 броя се предоставят безплатно на инвалиди.

Промяна в цената на винетките през следващата година няма да има, категорична е Павлова. По думите ѝ, ще има промяна след въвеждането на тол таксата, което се очаква да стане през 2018 г. Поръчката за избор на изпълнител за въвеждане на тол система беше обжалвана. Очаква се тази седмица да се произнесе и Върховният съд. Очакването е, ако успешно бъде избран изпълнител до края на годината, през следващата година тя да бъде изработена и от 2018 г. се очаква въвеждането на смесена система.

Павлова направи и отчет на изпълненото през строителен сезон 2016 г. По думите й, ремонтите по републиканските пътища продължават и в момента.

Ремонтирани са над 630 км пътища с целево финансиране от държавния бюджет. 400 млн. лв. са инвестирани в ремонти на пътища от всякакъв клас, тунели и съоръжения. Около 70% от средствата са насочени към Северна България приоритетно.

2016-а е годината на Северна България, където са извършени ремонти по цялата републиканска пътна мрежа. Основен фокус е Северозападът, където са извършени най-много ремонти. Изцяло са ремонтирани 30 км от Видин до Враца - 30 км. Много сериозни инвестиции били направени и в Разград и региона.