Здравите животни от районите с шап ще бъдат отведени до кланици под наблюдението на ветеринари и продадени на българския пазар.

Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов при посещението си в последното огнище на шап край странджанското село Долно Ябълково, информира БНР.

Той обясни, че преди животните да бъдат пуснати на пазара е необходимо съгласуване с Европейската комисия. Земеделският министър изрази увереност, че това ще стане до края на предстоящата седмица. При всички случаи животните няма да бъдат унищожени, а ще бъдат реализирани за Гергьовден и за Великден, изтъкна Найденов.

От своя страна директорът на агенцията за безопасност на храните Йордан Войнов призова животновъдите да съдействат за ограничаване на разпространението на шап.

От  думите на Найденов стана още ясно, че от понеделник започва изплащането на обезщетенията за умъртвените болни животни, а от вторник ще се изплащат компенсациите за фураж.

До две седмици ще бъдат осигурени и средствата в размер на 8-9 милиона лева за възстановяването на охранителните мрежи по границата ни с Турция, заяви още министърът на замеделието и храните.