Министерството на земеделието и храните публикува проект на Закон за браншовите организации, с който се определят критериите за създаване на такива организации.

Проектът обаче предизвика недоволство и раздели на две браншовите организации.

Според председателя на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов както е предложен законът ще бъде формален и ще регламентира административен подход към признаването на браншовите организации.
По думите му по усмотрение на министъра ще се определя дали съответната браншова организация е национално представена или не.

Министърът ще назначава национално представени браншови организации и ги уволнява.", обясни Попов и допълни, че проектът няма задължителност при консултациите.

Според председателя на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов, участвал в разработването на проектозакона, все още се уточняват критериите за създаване и признаване на браншовите организации.
Той допълни обаче, че няма да има нито една браншова организация, която да е напълно удовлетворена.

Всеки изхожда от неговата камбанария и иска законът така да бъде написан, че неговата структура на браншова организация да бъде облагодетелствана от този проектозакон. Точно за това са и тези критерии - да отсеят тези браншови организации, които нямат структури и нямат реални членове", обясни Христов.