Около 700 млн. лв. в най-оптимистичния случай ще бъде дефицитът в енергетиката ни за следващата година. Това заяви енергийният експерт Атанас Тасев по време на пресконференция на Българския енергиен форум. Тя е посветена на либерализацията на пазара на електроенергия и цялостното състояние на сектора.

Основната част от този дефицит ще бъде поета от НЕК, която и в този момент продължава да се "тества на якост", заяви председателят на форума Иван Хиновски.

По думите му единственият начин този дефицит да бъде избегнат в устойчив и дългосрочен план е да се увеличи електроенергията поне с 15-16% както за битовите потребители, така и за бизнеса.

По думите на Атанас Тасев Министерството на икономиката и енергетиката, ДКЕВР, енергийните експерти и другите заинтересувани, и заети в областта на електреоенергетиката трябва да се съберат и да прекъснат това състояние на нечуваемост между институциите.

Тасев нарече тези хора "енергийни кардинали", и че те трябва "да свикат Конклав и докато не бъде намерено решение за изход от тежкото състояние да не бъдат пускани да излизат".

Според Хиновски, ако България започне да изнася "зелена" електроенергия, каквито възможности има, това ще доведе до намаляване на натиска върху сметките на битовите и стопанските потребители. Друга стъпка в правилната посока е американските електроцентрали да започнат да изнасят електроенергията произведена от тях към Турция.

Бившият председател на НЕК, който сега е част от Българския енергиен форум, заяви, че в момента цената на базовата електроенергия на международната борса в Будапеща е 47 евро за мегаватчас, което е добра основа българските електроцентрали да намерят пазар на своята продукция извън страната.

По думите му обаче, едни от малкото мощности, които биха могли рентабилно да продават на тази цена са ТЕЦ „Марица Изток 2", АЕЦ „Козлодуй" и водноелектрическите централи на НЕК.

Христо Казанджиев, който също е част от Българския енергиен форум, коментира след въпрос на Money.bg и вчерашната визита на шефа на Газпром, Алексей Милер.

Според него руската страна е искала да се ускори изграждането на проекта както бе обявено и от самия Милер, но е имало и един основен въпрос, който вчера не бе дискутиран пред медиите. Това е, че по „Южен поток" трябва да се допускат и трети страни да пренасят газ. Газпром, както знаем иска да запълва целия капацитет на тръбата, но това не е позволено, съгласно разпоредбите на Третия либерализационен енергиен пакет на ЕС.

В същото време Газпром, чрез дружеството си Овергаз, иска да се либерализира пазара на газ у нас, както разпорежда третият пакет. Това е една особена ситуация, защото за „Южен поток" те искат дерогация (изключване от правилото за достъп на трети страни), а в същото време настояват за либерализация на пазара у нас и достъп до газопреносната инфраструктура. Този казус не би намерил решение, ако руската страна не отстъпи, каза още енергийният експерт.

Казанджиев коментира и исканото увеличение на цените на въглищата от страна на синдикатите в „Мини Марица изток". Това е невъзможно, тъй като в международен план цените на този вид гориво намаляват. В тази връзка Казанджиев посочи, че министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев трябва да прояви мъжество и да обясни реалната ситуация на миньорите.

Припомняме, че миньорите дадоха срок до 28 юли да бъде намерено решение свързано с цените на въглищата, защото иначе ще пристъпят към ефективни стачни действия.