"За всички нас е ясно, че времето, в което живеем, има потребност енергията да се увеличава като потребление. За това пред нас стои въпросът как по най-рационалния начин да я използваме."
Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заключителната конференция по програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Кралство Норвегия е страната донор по програмата.

Това е една успешна програма, която се реализира, добави тя.

От думите на Петкова стана ясно, че в началото на 2018 г ще има нова програма, а ресурсът за нея надхвърля 64 млн.лв. По програмата ще могат да кандидатстват общини, областни администрации, болници, детски градини. Ще се въвеждат ВЕИ, за да се пести енергия и да се говори за въглеродна икономика.

От програмата са се възползвали над 50 бенефициенти за 26 млн.лв, спестени са над 8130 тона вредни емисии.

Енергийната стратегия 2030-2050 се подготвя заедно с БАН. Тя ще е готова март 2018 и ще определи каква ще бъде стратегията в енергийния сектор. Петкова подчерта, че най-важното в сектора било да е устойчив и да има предвидимост и сигурност.

По темата АЕЦ "Белене" Петкова изрази увереност, че ще се намери най-правилният път как да бъде използвано оборудването и площадката, която е лицензирана. Тя припомни, че след 2030 г ще има дефицит на мощности според доклада на БАН.
Решение дали да се строи или не трябва да вземе Народното събрание.

Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката заяви, че над 55% са проектите в партньорство с компании донори. Средствата по тази програма за енергийна ефективност са достигнали до малките общини - 32 на брой.

Между тях са избрани 11 общини, в които 15 сгради са обновени по проекта. Закупени са и машини за пелети по програмата. Той изрази убеденост, че новата програма ще бъде по-успешна.

Община Бургас получи награда за най-голямо усвояване на ВЕИ. Ново село пък получи награда за най-бързо изпълнение на проект. Цялостен принос за изпълнение на програмата е за норвежката дирекция за водни ресурси.