Между 10 и 15% е спадът на производството на домашна ракия за последните две години - 2017 и 2018 година.

В България има 1 500 лицензирани казани, половината от тях са в обем 500 литра, а другата част - до 1 000 литра.

Това отчете председателят на Националното сдружение "Българска домашна ракия" Андон Андонов на пресконференция в централата на НФСБ.

Той не може да каже точна и конкретна цифра, защото всичко опира до регионална основа, стана ясно от думите му.

Сдружението за домашната ракия подкрепя Симеонов за водач на евролистата

Сдружението за домашната ракия подкрепя Симеонов за водач на евролистата

И от Национална асоциация "Българско Черноморие" го подкрепят

Андонов поясни, че през настоящата година прогнозите за реколтата са добри, "но знаете - природа". Той все пак призна, че наистина има спад в реколтата на грозде, като за миналата година тя е била на места под 50%.

Според наблюденията много хора изкореняват лозята си, тъй като нямат възможност да се занимават със земеделие. Има много изоставени лозя, а все по-малко хора се занимават с лозарство.

Според Андонов Законът за виното пропуска и не формулира какво значи малък производител на вино и високоалкохолни напитки.

Все по-малко хора варят плодови ракии. Сред плодовите ракии преобладава сливовата, но все повече хора предпочитат гроздовата ракия, показват наблюденията на Андонов.