Между 10 и 15% е спадът на производството на домашна ракия за последните две години - 2017 и 2018 година.
В България има 1 500 лицензирани казани, половината от тях са в обем 500 литра, а другата част - до 1 000 литра.
Това отчете председателят на Националното сдружение "Българска домашна ракия" Андон Андонов на пресконференция в централата на НФСБ.
Той не може да каже точна и конкретна цифра, защото всичко опира до регионална основа, стана ясно от думите му.
Андонов поясни, че през настоящата година прогнозите за реколтата са добри, "но знаете - природа". Той все пак призна, че наистина има спад в реколтата на грозде, като за миналата година тя е била на места под 50%.
Според наблюденията много хора изкореняват лозята си, тъй като нямат възможност да се занимават със земеделие. Има много изоставени лозя, а все по-малко хора се занимават с лозарство.
Според Андонов Законът за виното пропуска и не формулира какво значи малък производител на вино и високоалкохолни напитки.
Все по-малко хора варят плодови ракии. Сред плодовите ракии преобладава сливовата, но все повече хора предпочитат гроздовата ракия, показват наблюденията на Андонов.