38 хиляди производители на тютюн от България подкрепиха движението в световен мащаб срещу „унищожителните" предложения на СЗО.
Самият протест набира сили, като ключови представители на организации на тютюнопроизводители от цял свят са се срещнали тази седмица в Лексингтън, щат Кентъки (САЩ).

Те обвиниха СЗО в пълно равнодушие към средствата за препитание на милиони фермери и техните семейства в някои от най-бедните райони на света. 80% от търгуваното в света производство на тютюн бяха представени на тазгодишното общо събрание на Международната асоциация на тютюнопроизводителите, където фермерите обсъдиха унищожителния ефект, който новите правила на Рамковата конвенция за контрол на тютюните (РККТ) може да имат, ако бъдат приети през м. ноември в Уругвай.

В последните седмици петицията, противопоставяща се на предложенията на СЗО, стартирана от МАТ, обиколи фермерите по цял свят. До този момент тя е събрала над 200 000 подписа в 25 страни производители на тютюн.

На 8 ноември, седмица преди срещата в Уругвай, тютюнопроизводителите ще предадат своите подписани петиции на правителствата на своите страни, като ще ги призоват „да попречат на Конференцията на страните по РККТ да унищожи препитанието на тютюнопроизводителите и да отхвърлят проекто-нормите на членове 9 и 10, както и препоръките на членове 17 и 18."

От организацията заявяват, че макар и да не се забранява директно сортът „Бърлей", при забрана на допълнителните съставки, търсенето на „Бърлей" практически ще изчезне, без да предложи икономически приложими алтернативни култури на производителите му.

Също така тютюнопроизводителите твърдят, че съставките правят цигарите „по-привлекателни", като игнорира факта, че половината пушачи по света вече предпочитат цигари с по-малко допълнителни съставки.

Ние не оспорваме регулирането на употребата на тютюн от страна на СЗО,", каза Антонио Абруноза, изпълнителен директор на МАТ. „Но те би трябвало да се вслушат в мнението на хората, познаващи културата, а не само на тези, които я мразят."