Служебният земеделски министър Георги Тахов е признал три нови организации на производители на плодове и зеленчуци. Така признатите от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) организации на производители на плодове и зеленчуци стават 18, а на земеделски продукти като цяло - 40.

Новопризнатите организации обединяват производители на ягоди, малини, боровинки, къпини, френско грозде, сливи, кайсии, вишни, череши, пипер, дини и патладжан. Сдруженията са преминали през всички необходими проверки, удостоверяващи, че отговарят на европейското и националното законодателство, съобщиха от МЗХ.

Фермери искат гаранционен фонд за преодоляване на загубите при бедствия

Фермери искат гаранционен фонд за преодоляване на загубите при бедствия

Българският фермерски съюз благодари на МЗХ за реакцията след градушката в Южна България

От аграрното министерство обясняват, че сдружаването на земеделците води до подобряване на пазарните им позиции и повишаване на конкурентоспособността им на вътрешния и на международния пазар, подобрява възможностите за реализация на продукцията на по-изгодни цени и спомага за намаляване на общите производствени разходи. Организациите на производителите могат да инвестират в съвместни дейности или съоръжения за повече добавена стойност. Така земеделците също споделят риска при производството и отделните производители могат да преодоляват по-леко кризите на пазара.

За да бъдат признати от МЗХ, организациите трябва да са започнали изпълнението на поне една от заложените в устава си дейности, да имат най-малко шестима членове, регистрирани като производители на включени в условията за признаване земеделски продукти, които да са предлагали на пазара продукция на стойност не по-малко от 50 000 лева през предходната календарна година. Те трябва да разполагат с персонал, инфраструктура и оборудване, необходими за предоставянето на професионална, материална и техническа подкрепа на членовете си.

Обмислят създаване на нов закон за земеделските кооперативи

Обмислят създаване на нов закон за земеделските кооперативи

Според ресорния министър сдружаването ще доведе до по-добри икономически резултати

За стимулиране на сдружаването на земеделските стопани и за подобряване на качеството на предоставяните от администрацията услуги са разработени три ръководства за признаване на групи и организации на производители, асоциации на организации на производители и междубраншови организации за земеделски продукти.