Производителите на олио предупреждават, че в страната има недостиг на слънчоглед. Според тях това ще доведе до затваряне на предприятията за производство на олио и ефективни стачни действия на целия бранш, съобщава БНР.

Председателят на Сдружението на производителите на растителни масла Яни Янев посочи, че водената от правителството политика за тотална забрана на вноса на слънчоглед от Украйна води до липсата на суровина, с която работят предприятията за олио. По думите му реколтата за изминалата година е 1 620 000 тона, а мощностите, които имаме в страната за преработка на слънчоглед са 4 милиона тона.

Янев подчерта, че лицензионният режим за внос на стоки от Украйна не работи. Той поясни, че в момента Украйна не издава лицензии за експорт. Нашето министерство се опита да контролира и издаването на лицензии, като трябваше и всяко искане на украинския износител за лиценз да бъде одобрено от нашето министерство, да се контролират количествата, кой да купува, колко да се купува, добави Янев.

Производителите на олио търсят съдействието на премиера за решаване на проблема. Те предупреждават, че ако не се вземат мерки над 20 000 души могат да останат без работа. От бранша са готови и за протестни действия.

Производители на олио пред затваряне, МЗХ отказва диалог

Производители на олио пред затваряне, МЗХ отказва диалог

Земеделците не искали да продават слънчогледа на пазарни цени, а няма и внос от Украйна