Цените, определяни от производителите у нас, са се повишили със 1.2% през септември сравнено с предишния месец.

Увеличение на цените има в преработващата промишленост - с 1.8% и в добивната промишленост - с 0.6%.

В преработващата промишленост по-значително нарастване на цените е отчетено при производството на основни метали - със 7.0%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване, и при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 1.3%.

Намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.3%, при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0.8%, при производството на хранителни продукти - с 0.5%.

На годишна база през септември 2009 г. индексът, измерващ цените на производител на вътрешния пазар, намалява със 7.8%.
Цените в преработващата промишленост спадат с 10.3%, в добивната промишленост - с 8.1% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.7%.

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо септември 2008 г. има при: производството на основни метали - с 25.5%; производството на изделия от каучук и пластмаси - със 7.1%; производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.8%; производството на хранителни продукти - с 4.8%.

Увеличение на цените се наблюдава при: производството на напитки - със 7.2%, обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи - с 5.5%, производството на превозни средства, без автомобили - с 5.0%.

Общият индекс на цените на производител през септември 2009 г. намалява с 8.8% в сравнение със същия месец на 2008 г..

В преработващата промишленост спадът на цените на производител е 9.6% спрямо съответния месец на 2008 година. По-съществено намаление има при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 19.6%, при производството на основни метали - с 14.7%, при производството на хранителни продукти - с 6.8%, а увеличение при производството на напитки - с 6.9%.